image image

Trailerladen: Corinto en Donna

Corinto_3  Donna_2

Vrijdag 29 april heb ik de paarden Corinto en Donna, samen met de eigenaren verhuisd naar hun zomerverblijf. Corinto is een Holsteiner ruin van 1.80 en Conny, de eigenaresse volgt al een tijd lessen in het rechtrichten en werk aan de hand. Corinto heeft niet zulke goede ervaringen gehad met de trailer bij de vorige eigenaar en gaat dus liever niet de trailer in. Ook Donna " de buurvrouw" van Corinto, een KWPN-er van 1.80 heeft negatieve ervaringen met de trailer en had al eens met de voorbenen op het dak van de trailer gezeten.

 

Corinto

Corinto_1  Corinto_2

Bij het zien van de trailer schoot de  adrenaline van Corinto gelijk omhoog. Door eerst in de buurt van de trailer zijn hoofd laag te vragen (wijken voor druk) werd hij al wat rustiger. Daarna richting de trailer gaan bewegen. In eerste instantie ging hij tegen de hulpen in, maar door op het juiste moment rust te geven, had hij binnen een paar minuten al zijn voorbenen op de klep!

De beloning voor hem op het moment dat hij  de klep oploopt is niet om hem verder te  vragen maar hem juist weer achteruit van de  klep af te laten lopen.

Na zo een aantal keer een paar stappen op en af de klep te zijn gelopen, liep hij ook rustig verder de trailer in.

Na de aankomst nog een spannende fietsbrug over en de wei is in zicht!

Corinto_3  Corinto_4 

De paarden leren mijn ruimte te respecteren en schuin achter mij te lopen, "achter mijn hand aan". Zo kan ik ze goed in de gaten houden en als er wat gebeurt of ze schrikken zitten ze niet meteen bovenop je....Zo ook met Corinto en Donna, een opgewonden paard van 1.80 is niet fijn om te dicht op je te hebben, maar ook met kleinere paarden is het wel zo veilig en prettig werken! 

Corinto_5  Corinto_6

 

Corinto_7 Mmmmm het gras smaakt prima! Fijne vakantie Corinto en Conny!!

Donna

Ook Donna liep met de juiste hulpen en rustmomenten vrij snel de trailer in en liet zich braaf naar de wei vervoeren over de fietsbrug en langs de andere weilanden..!

Donna_3  Donna_4

Waarom paarden niet de trailer in willen

Een paard is van nature bang voor kleine ruimtes en de eerste instinctieve reactie van het paard, als er iets niet veilig is, is om te vluchten. En in een trailer kan dit niet! Een trailer is ook nog eens instabiel en een nauwe, kleine ruimte en eenmaal in de trailer kan het paard geen kant meer op. Dus als het paard mag kiezen zal het liever niet de trailer ingaan.

Belangrijk dus in de opvoeding van het paard is om het te leren trailerladen in rustige omstandigheden. Hier wordt vaak niet bij stilgestaan en dan op een moment dat het moet (paard moet naar de dierenarts, wedstrijd, verhuizen) blijkt het paard niet de trailer in te willen. Maar omdat het MOET op dat moment is er geen tijd om het paard te laten wennen, en lukt het uiteindelijk wel om te laden maar dan met veel stress. En zo is de negatieve associatie met de trailer al gecreëerd. De volgende keer dat een paard de trailer ziet, ontstaat er gelijk stress en zal het alles doen om niet de trailer in te gaan.

Trailer laden trainen
Na de negatieve ervaringen moet het paard leren dat de trailer niet eng is en moet er weer een positieve associatie gecreëerd worden. Dit kost meer tijd dan het paard van begin af vertrouwen geven in de trailer. Dus heb je de kans: ga oefenen met je paard met hulp van een professional! Met rust, respect en duidelijkheid en het belangrijkste: tijd!! staan de paarden vaak zo weer op de trailer. De grootse beloning is dan het paard uitladen en weer terug naar de stal/wei brengen! 

Corinto en Donna moesten wel gelijk een ritje maken, dus dat was na een goede sessie ook niet ideaal.