image image

Van 15 tot 22 augustus ben ik met Goof en Roos in Brabant geweest bij Marion van de Klundert op de Paardenbasis. De reden dat we naar Marion zijn gegaan was eigenlijk om met Roos een stukje verder te komen met inrijden. Maar dat is gelijk een mooie gelegenheid om Marion met een frisse en scherpe blik naar het werk van mij en Goof te laten kijken.

Hieronder een kort verslagje!

1108_Goof_pirouette 

Goof gaat erg goed op het moment voor zijn doen. Hij is weer helemaal in vorm.  hij beheerst alle zijgangen aan de hand en rijdend (in stap en draf). En het gaat er in de training vooral om om meer kwaliteit te krijgen, te verfijnen en de  communicatie beter af te stemmen.

Hierboven op de foto in de aanzet naar de stappirouette.

 

In de lessen hebben we de "loep" op de volgende zaken gelegd:

  1. De opbouw van de hulpen: zo klein als nodig maar ook een keer een duidelijke hulp geven als dat nodig is, om sneller weer naar kleinere hulpen en verfijnde communicatie te kunnen. Op die manier loopt het paard eerder in een voor hem gunstige houding, wat zeker voor een paard als Goof met allerlei blessures erg belangrijk is. Dus gelijk kwaliteit! Dan kan je sneller en efficienter trainen.  Wel fijn om weer even op scherp te worden gezet!
  2. Structuur in de training, duidelijk verschil tussen de oefeningen.
  3. Materiaal: ipv met kaptoom en kandare hebben we Goof bitloos getraind met hackemore met dubbele teugel. 
  4. Verder hebben we nog aandacht besteed aan het diagonaliseren in stap en het aanbieden van de hulp en belonen, en de "school halt"

Helaas heb ik alleen foto's van het werk aan de hand:

1108_Goof_tv  1108_Goof_appuyeren  1108_Goof_sb_rv

Op de foto's: Goof in travers, appuyement en in ombuigmoment van schouderbinnenwaarts naar renvers

 

Werken met de Hackemore:

1108_Goof_hackemore

 De hackemore met dubbele teugel: Op de teugel aan de neus kunnen we stelling vragen en met de      teugel aan de schaar kunnen we het paard evt. vragen zijn bovenlijn lang te maken.

 

 Aan de hand train ik Goof alleen met kaptoom en rijden doe we met kaptoom en kandare (stang). De  stang teugel hangt altijd door, maar indien nodig kan ik m.b.v. de stangteugel Goof vragen om net iets  meer los te laten in zijn kaak en te stretchen. Hij zet zich namelijk snel vast in zijn hals omdat hij het  moeilijk vindt om correct te buigen. Vooral de lengtebuiging is erg lastig bij hem.

 Bij voorkeur zou ik hem altijd bitloos trainen, maar als de kwaliteit van zijn beweging daardoor achteruit  gaat omdat hij langer in een voor hem ongunstige houding beweegt is dat wel een reden om het niet te  doen. 

 Deze week bij Marion hebben we getraind met de Hackemore combi en dat ging eigenlijk best goed!  Doordat Goof steeds makkelijker de juiste buiging aanneemt gaat dat nu zonder bit ook beter. Zelf  wordt ik gelukkig ook (langzaam aan-oefening baart kunst) handiger en sneller in mijn zit en hulpen  waardoor ik hem beter kan ondersteunen. Dus daar gaan we thuis mee verder aan de slag.

Goofy's blog

  • 1
  • 2
  • 3