image image

Stappenplan

Om een goede basis te leggen voor de verdere samenwerking tussen jou en je paard werken we stap voor stap. Iedere stap die we doorlopen draagt bij aan die basis en vormt zo een stevig fundament. Een echt fundament dat werkelijk bestaat en waar je altijd op terug kunt vallen wanneer iets niet lukt of even wat minder gaat.
Voordeel is dat je zelf steeds meer weet en na verloop van tijd problemen en lastige situaties beter kan inschatten en zelf, naar eigen inzicht leert oplossen.

Ideaal gezien doorlopen we tijdens de lessen de volgende stappen:

 1. Loswerken
  Hier werken we aan de relatie tussen jou en je paard (de basis voor alles). Jij leert je lichaamstaal zo te gebruiken dat je met je paard kan communiceren op een voor je paard begrijpelijke wijze. Hierdoor zal je paard jou gaan respecteren en vertrouwen (lees meer onder Freestyle & Natural Horsemanship). 
 2. Grondwerk
  Tijdens de grondwerkoefeningen werken we verder aan de relatie tussen jou en je paard en leer jij hoe je je paard leert op de juiste manier te reageren op bepaalde hulpen (lees meer onder Freestyle & Natural Horsemanship).
 3. Rechtrichten aan de hand (werk aan de hand, longeren)
  Nu jij efficiënt kan werken met je lichaamstaal en je paard de hulpen die je geeft begrijpt gaan we verder met gymnastiek oefeningen die je paard soepel en sterk maken en zo voorbereiden op het dragen van het ruitergewicht (lees meer onder Rechtrichten & Academische Rijkunst)
 4. Rechtrichten onder het zadel
  Het paard leert de ruiter correct te dragen in alle gangen op een manier die voor zowel ruiter als paard prettig is. Hier gaan we ook werken aan het ruitergevoel en de houding en zit van de ruiter. (lees meer onder Rechtrichten & Academische Rijkunst en Houding/zit & Centered Riding)
 5. Je eigen discipline
  Hier vul je je eigen discipline in: een bosrit, dressuurwedstrijd, springen, mennen, endurance, een gangenproef...?
  Voor mij is dit de Academische Rijkunst.